سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مرحله دوم هدفمندی فعلا اجرا نمیشود

 

مرحله دوم هدفمندی فعلا اجرا نمی‌شود
جام جم آنلاین: بخش اصلی دلایل اعلام نشده دولت به تبعات اجرای فاز اول قانون هدفمندی بازمی‌گردد، به طوری که چون مرحله اول با شیوه‌ای ناقص به اجرا درآمده، کسری درآمد 6000 میلیارد تومانی برای دولت در پی داشته و به همین دلیل دولت ناگزیر از تبدیل تنخواه دریافتی از بانک مرکزی به بدهی به این بانک شده است.کارشناسان اقتصادی دلیل این امر را اجرای ناقص فاز اول قانون هدفمندی یارانه‌ها و پرداخت همه درآمدهای ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی به یارانه نقدی و عدم اختصاص سهم بخش تولید می‌دانند.

شواهد گوناگون از جمله نارضایتی رییس‌جمهور از تغییرات گسترده لایحه بودجه سال 1391 کل کشور در مجلس بویژه کاهش شدید منابع درآمدی مورد نظر از محل اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها ظاهرا دولت را به این نتیجه رسانده است «فعلا» مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها را اجرا نکند. این در حالی است که پیش از این گفته می‌شد مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها خردادماه به اجرا گذاشته می‌شود.


به گزارش خبرنگار جام‌جم، دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها روز گذشته صراحتا اعلام کرد: با توجه به مشکلات مصوبه مجلس در قانون بودجه 91، دولت فعلا هیچ تصمیم و برنامه‌ای برای اجرای گام دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها ندارد.طبق متن کوتاهی که به طور یکسان در اختیار خبرگزاری‌های کشور قرار گرفت، محمدرضا فرزین در تازه‌ترین اظهارنظر خود در خصوص اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها تاکید کرد: هرگونه اطلاع‌رسانی در این خصوص فقط از ستاد هدفمندی یارانه‌ها معتبر خواهد بود و هر گونه گمانه‌زنی فردی و گروهی در این باره فاقد اعتبار است.

وی تصریح کرد که تمام قیمت‌های مربوط به حامل‌های انرژی همچنان به روال مرحله اول هدفمندی یارانه‌ها خواهد بود و در حال حاضر هیچ افزایشی در نرخ حامل‌های انرژی ایجاد نخواهد شد.

این در حالی است که دولت از ماه‌ها پیش مبلغ 28 هزار تومان را به عنوان مابه‌التفاوت یارانه نقدی مرحله دوم قانون هدفمندی به حساب سرپرستان خانوار واریز کرده است، اگرچه این مبلغ قابلیت برداشت ندارد.

یک چرخش بزرگ

بر اساس این گزارش، با آن که دولت پیش از این به طور قاطع از اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها سخن می‌گفت و اجرای آن را نزدیک و قریب‌الوقوع می‌شمرد، اما هم‌اکنون با یک چرخش بزرگ و در جدیدترین تصمیم‌گیری خود اعلام کرده برنامه‌ای برای افزایش قیمت حامل‌های انرژی و اجرای مرحله دوم هدفمندی ندارد و البته دلیل عمده آن را مشکلات بودجه‌ای سال جاری عنوان کرده است.

مشکلات بودجه‌ای که در اظهارات دبیر ستاد هدفمندی یارانه‌ها از آن سخن رفته، از آنجا ناشی می‌شود که دولت در لایحه بودجه 91 مکانیسم بودجه‌ای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها را در متن آن پیش‌بینی نکرد و پس از مخالفت‌های پی در پی مجلس در این باره، دولت در پیشنهادی جداگانه تقاضای درآمد 135 هزار میلیارد تومانی را از اجرای این قانون در مرحله دوم هدفمندی به مجلس ارائه کرد.

مجلس پس از دریافت چنین پیشنهادی باز هم به مخالفت پرداخت و پس از کش و قوس‌های فراوان و اظهارات مخالفان و موافقان در کمیسیون تلفیق و صحن علنی، رقم مذکور را به 66 هزار میلیارد تومان کاهش داد و در نهایت همین رقم را تصویب کرد.

یک هفته پس از تصویب و تایید مصوبه مجلس توسط شورای نگهبان، رئیس‌جمهور قانون بودجه را با دلخوری برای اجرا ابلاغ کرد و در پی‌نوشتی بر آن خطاب به دستگاه‌های اجرایی نوشت که بودجه 91 «استحاله» شده و بیشتر طرح نمایندگان از آب درآمده است.

اکنون به نظر می‌رسد اختلاف بودجه‌ای دولت و مجلس یکی از نشانه‌ها و دلایلی است که دولت را در اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها دچار شک و تردید کرده است.

هر چند این تردید در اظهارات سخنگوی ستاد طرح تحول اقتصادی نهفته است،‌ اما پیش از این نشانه‌های دیگری نیز دال بر تاخیر یا تعویق اجرای این قانون به چشم می‌خورد که دولت اشاره‌ای به آن نمی‌کند و کل مساله را به دستکاری مجلس در درآمد مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها محدود می‌سازد.

کسری 6000 میلیارد تومانی

بخش اصلی دلایل اعلام نشده دولت به تبعات اجرای فاز اول قانون هدفمندی بازمی‌گردد، به طوری که چون مرحله اول با شیوه‌ای ناقص به اجرا درآمده، کسری درآمد 6000 میلیارد تومانی برای دولت در پی داشته و به همین دلیل دولت ناگزیر از تبدیل تنخواه دریافتی از بانک مرکزی به بدهی به این بانک شده است.

کارشناسان اقتصادی دلیل این امر را اجرای ناقص فاز اول قانون هدفمندی یارانه‌ها و پرداخت همه درآمدهای ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی به یارانه نقدی و عدم اختصاص سهم بخش تولید می‌دانند که نتوانست توازن لازم بین منابع مالی ناشی از هدفمندی، تولید و مردم را برقرار کند و در نتیجه دولت با کسری بودجه مواجه شده است.

این در حالی است که دولت پیش از این به هیچ عنوان زیر بار کسری درآمدزایی از هدفمندی یارانه‌ها نمی‌رفت اما روز گذشته سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر امور اقتصادی و دارایی بصراحت از آن یاد کرده است.

وزیر اقتصاد در حاشیه همایش سیاست‌های پولی و بانکی با اشاره به تنخواه بانک مرکزی در هدفمندی یارانه‌ها گفت: در ابتدای اجرای قانون با توجه به این‌که هنوز درآمدی برای دولت از هدفمندی کسب نشده بود، مبلغ 9000 میلیارد تومان از بانک مرکزی براساس ماده 13 قانون هدفمندی یارانه تنخواه گرفته شد که به تدریج این میزان تا حد 3000 میلیارد تومان بازپرداخت شد و حدود 6000 میلیارد تومان پرداخت نشده باقی مانده است.

وی افزود: در نتیجه این رقم اکنون به بدهی دولت به بانک مرکزی تبدیل شده است.

این اظهارات به خوبی نشان می‌دهد دولت در مرحله اول هدفمندی از نظر کسب درآمد موفق نبوده لذا ورود به مرحله دوم با وجود چنین کسری درآمدی می‌تواند دولت را با چالش‌های بزرگی مواجه کند و بدهی آن را به بانک مرکزی افزایش داده و احتمالا این بانک مجبور به چاپ پول شود.

جام جم

http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100813059998

 



کلمات کلیدی : جام جم، اقتصادی، مرحله دوم هدفمندی فعلا اجرا نمی‌شود