جلیلی و این سه زن؛ تعیین کننده آینده مذاکرات هسته ای!*سند
نوشته شده به وسیله ی بخش گروهی خبرروز در تاریخ 91/3/3:: 12:47 عصر
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، سایت بی بی سی(BBC)، روز سه شنبه 2 خرداد(May 22) نوشت: «با به جریان افتادن دوباره مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 در فروردین ماه، به جز کاترین اشتون که ریاست هیات گفتگو کننده کشورهای غربی در مقابل ایران است، دو زن دیگر نیز روند گفتوگوها را از نزدیک دنبال میکردند؛ زنانی که گفته میشود در مقایسه با دیگر مذاکرهکنندگان گروه 1+5 میتوانند نقش مهمتری در پیشبرد مذاکرات هستهای ایفا کنند و حتی در کمرنگ شدن اختلافنظرهای دو طرف موثر باشند.»
این سایت ادامه داد: «اما کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در شرایطی مذاکرات نمایندگان گروه 1+5 با ایران را پیش برده که هر از چند گاه در تعامل با طرف ایرانی به دلیل جنسیتش با چالش هایی روبهرو بوده است. او عرف دیپلماتیک ایران و محدودیت دیپلماتهای ایرانی در ارتباط مستقیم با زنان را به خوبی میشناسد و در مراسم نمادینی که به طور معمول، پیش از آغاز گفتوگوهای رسمی برگزار میشود، برای دست دادن با طرف ایرانی پیشقدم نمیشود. در تصاویری که خانم اشتون را در کنار سعید جلیلی، رئیس هیات مذاکرهکننده ایران نشان میدهند، او معمولا با فاصلهای قابل توجه از طرف ایرانی ایستاده و در مواردی، حتی دستهایش را به طور کامل پشت خود مخفی کرده است؛ اقدامی که میتواند نوعی تلاش او برای پرهیز از هرگونه تماس فیزیکی با طرف مقابل باشد.»
بی بی سی افزود: «اما با وجود تلاش خانم اشتون برای رعایت آداب مورد نظر دیپلماتهای ایران، لباس و نوع پوشش او، به راحتی میتواند به موضوعی حاشیهای در مذاکرات هستهای ایران تبدیل شود. بیش از یک سال پیش، در بهمن 1389 اقدام رسانههای داخلی ایران در دست بردن در عکسهای خانم اشتون که کنار سعید جلیلی قدم میزد، باعث شد مذاکرات هستهای ایران با رویکردی جدید و متفاوت در مرکز توجه رسانههای جهان قرار بگیرد. این اقدام، واکنش رسانههای بریتانیا را به دنبال داشت و آنها به نقل از سخنگوی خانم اشتون، تغییر عمدی عکسهای او را نامناسب دانستند. او گفت که خانم اشتون "پوششی مناسب بر تن داشت و لباس یقه بازی نپوشیده بود." به دنبال نشست استانبول در زمستان 1389 مذاکرات هستهای 1+5 با ایران دچار سکون شد، اما دو طرف نزدیک به 14 ماه بعد، در فروردین ماه امسال، گفتوگوها را از سر گرفتند. هرچند این بار، کاترین اشتون با آن که لباسی مشابه نشست پیشین (کت، شلوار و بلوز تیره) به تن داشت، آن بخش از گردنش را که دفعه پیش توسط رسانههای ایرانی، پوشانده شده بود، با یک دستمال گردن پوشاند. اقدامی که تلاشی برای پیشگیری از به وجود آمدن یک حاشیه رسانهای دیگر بر مذاکرات دیپلماتیک ارزیابی شد.»
بی بی سی در ادامه به بررسی سوابق سه زنی که قرار است در راس گروه مذاکره کننده 1+5 با ایران مذاکره کنند پرداخت.
بنابر این گزارش، کاترین اشتون که توانست در سال 1999 میلادی لقب بارونس دریافت کند، در خانوادهای از طبقه کارگر در لنکشر بریتانیا به دنیا آمده و اولین عضو خانواده خود است که توانسته به دانشگاه راه یابد.
کاترین اشتون، دیپلمات 56 ساله بریتانیایی در سال 2009 میلادی، به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انتخاب شد. او پیش از آن، کمیسر عالی اتحادیه اروپا در امور تجارت و بازرگانی بود.
کاترین اشتون پیش از آن که فعالیت خود را رسما در عرصه سیاسی بریتانیا آغاز کند، در کمپین خلع سلاح هستهای فعالیت میکرد و تا مقام معاونت رئیس این سازمان فعال در زمینه ضدتسلیحات هستهای بریتانیا پیش رفت.
او همچنین قبل از آن که وارد مقر اتحادیه اروپا در بروکسل شود، در بریتانیا مدیر بازرگانی یک شرکت مشاور در امور مدیریتی بود و در شورای مرکزی آموزش مددکاران اجتماعی نیز فعالیت کرده است. خانم اشتون برای مدتی نیز معاون مدیر انجمنی بود که در امور خانوادههای تکسرپرست فعالیت میکرد.
او در زمان نخستوزیری تونی بلر در بریتانیا معاون وزیر آموزش و مهارتها و نیز مسئول اداره تحقیقات قانون اساسی شد و در سال 2006 میلادی، به عضویت شورای سلطنتی درآمد که نهادی تشریفاتی است و اعضای هیات دولت و برخی شخصیتهای دیگر در آن عضویت دارند.
کاترین اشتون در دولت گوردون براون، نخستوزیر پیشین بریتانیا، نیز حضور داشت و در سال 2008 میلادی به عنوان جانشین کمیسر بریتانیا در اتحادیه اروپا معرفی شد.
انتخاب کاترین اشتون به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، واکنش منتقدان را که او را دیپلماتی گمنام و نه چندان آشنا به سیاست میخواندند، به دنبال داشت
در آن زمان، انتخاب کاترین اشتون به عنوان کمیسر اتحادیه اروپا در امور بازرگانی و تجارت، انتقادهایی را به دنبال داشت و گفته شد که او در این سمت باید مذاکراتی کلیدی با کانادا، کره و سازمان تجارت جهانی را پیش ببرد، در حالی که تجربه زیادی در بخش بازرگانی ندارد. با این حال، او پس از انتصابش در این سمت، توانست توافقنامه تجارت آزاد اتحادیه اروپا با کره را به سرانجام برساند.
گفته میشود که خانم اشتون بعد از آن به عنوان نماینده عالی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انتخاب شد که دولت بریتانیا به دنبال انتصاب تونی بلر، نخستوزیر پیشین بریتانیا، به عنوان رئیس شورای اروپا بود و به شرطی حاضر شد از این درخواست دست بکشد که پست نماینده عالی اتحادیه اروپا به یک بریتانیایی داده شود.
هلگا اشمید، 52 ساله و دیپلمات آلمانی اتحادیه اروپا به عنوان معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مذاکرات استانبول در کنار خانم اشتون حضور داشت.
خانم اشمید که از سال 1988 میلادی وارد عرصه سیاسی آلمان شد، پیش از این، مشاور کلاوس کینکل و یوشکا فیشر، وزیران امورخارجه پیشین آلمان بوده است. او از سال 2006 میلادی فعالیتش را در مقر اتحادیه اروپا در بروکسل آغاز کرد.
بر اساس گزارشها، خانم اشمید و علی باقری، معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران، در نشست اخیر در استانبول، موظف شدند که در طول مدتی که تا نشست آتی دو طرف در بغداد باقی بود، پیشنویس توافقنامهای را برای همکاری بین ایران و گروه 1+5 آماده کنند.
این دو نفر قبل از برگزاری مذاکرات استانبول در فروردین ماه هم نشستهایی را برای تعیین چارچوب این گفتوگوها برگزار کردند و در طول چند ماه پیش از آن، رشته گفتوگوهایی برای تعیین تاریخ و مکان مذاکرات ایران و 1+5 داشتند.
وندی شرمن 63 ساله، نماینده آمریکا در مذاکرات 1+5 با ایران است. او که در سال 2011 میلادی معاون وزیر امور خارجه آمریکا شد، پیش از این، معاون شرکت آلبرایت استونبریج، یک شرکت بینالمللی فعال در امور استراتژیک و برنامهریزی بود که تحت مدیریت مادلین آلبرات، وزیر امور خارجه پیشین آمریکاست.
خانم شرمن همچنین در فاصله سالهای 1997 تا 2001 میلادی، مشاور وزیر امور خارجه و نیز مشاور ویژه بیل کلینتون، رئیسجمهور پیشین آمریکا بود.
نام خانم شرمن در مذاکرات فروردین ماه در استانبول پس از آن در مرکز توجهات بیشتر قرار گرفت که گفته شد او از مذاکرهکنندگان ایران خواسته است تا گفتوگوهایی دوجانبه و رودررو داشته باشند، ولی آقای جلیلی این درخواست را رد کرده است.
علیاکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران نیز روز دوشنبه، 28 فروردین، در گفتوگویی درباره مذاکرات استانبول و در پاسخ به پرسشی درباره اینکه چرا درخواست هیات آمریکایی با پاسخ منفی ایران روبهرو شد، گفت که گفتوگوهای استانبول،
پ.ن : جام نیوز
کلمات کلیدی : جام نیوز، جلیلی و این سه زن؛ تعیین کننده آینده مذاکرات هسته ای!*سند