سفارش تبلیغ
صبا ویژن

وعدهها محقق نشد : قیمتها کاهش نیافت

وعده‌ها محقق نشد
قیمت‌ها کاهش نیافت
جام جم آنلاین: با وجود وعده‌های مکرر مسوولان مبنی بر کاهش قیمت‌ها از روزهای پایانی اردیبهشت و اوایل خرداد نگاهی گذرا به قیمت مواد غذایی در داخل فروشگاه‌ها نشان می‌دهد که تغییرات در حال حاضر آنقد ر محسوس نیست که بتوان عنوان کاهش قیمت را بر آن اطلاق کرد.

محصولات لبنی از جمله کالاهایی بود که با شروع سال جدید بیش از آنچه سازمان حمایت مصوب کرده بود افزایش قیمت داشت.

کارخانه‌های تولیدکننده دلیل این افزایش قیمت را خریدن هر کیلو شیر بیش از قیمت مصوب آن، یعنی هر کیلو 630 تومان از دامداران عنوان کرده‌اند.


به گفته برخی واحد‌های تولیدکننده مواد لبنی، برخی دامداران حتی قیمت شیر مرغوب را به کیلویی 800 تومان افزایش داده‌اند و دلیل آنها نیز بالا رفتن قیمت علوفه و افزایش هزینه‌های تولید بود.

در کشاکش تلاش دولت برای جلوگیری از قیمت‌ها و اصرار دامداران مبنی بر این‌که به دلیل گرانی علوفه و نهاده‌های دامی قیمت مصوب شیر باید به 720 تومان افزایش یابد تا اقتصادی شود، محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهور وارد میدان شد و پس از برگزاری جلسات کارشناسی کارگروه تعیین قیمت شیر در وزارت کشور مقرر کرد قیمت شیر خام بدون افزایش به همان قیمت مصوب 630 تومان در اسفندماه بازگردد، در عوض قرار شد دولت برای کاهش هزینه‌های تولیدی 500 میلیارد تومان یارانه شیر را که سال گذشته حذف شده بودبرای تامین نهاده دامداران بویژه علوفه اختصاص دهد و در نتیجه این روند، صنایع لبنی نیز ملزم شدند قیمت‌های افزایش یافته محصولات خود را به قیمت اسفند ماه بازگردانند.

حال چند هفته‌ای از تصمیمات اتخاذ شده می‌گذرد. در این مدت هر چند قیمت مواد لبنی در اردیبهشت از سوی برخی کارخانه‌ها با نوسانات قیمتی روبه‌رو بوده است اما شواهد نشان می‌دهد که قیمت‌ها عقب‌گردی به ماه اسفند نداشته است.

در حال حاضر قیمت هر دبه ماست 3 کیلویی البته با توجه به کارخانه‌های مختلف تولیدکننده از 2800 تا 5200 تومان و ماست یک کیلویی حدود 2000 تومان به فروش می‌رسد.

پنیر سفید نیز از 1800 تا 2500 تومان عرضه می‌شود که نسبت به قیمت فروردین ماه نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه در برخی موارد افزایش نیز داشته است اما از سوی دیگر قیمت شیر تا حدودی کاهش یافته و قیمت یک بطری900 گرمی آن در ظروف پلاستیکی به 1200 تا 1250 تومان رسیده است که پیش از این قیمت آن به 1400 تومان نیز رسیده بود.

به گفته یکی از واحد‌های خرده‌فروشی در سطح تهران، با وجود این کاهش قیمت، توزیع شیر معمولی از سوی کارخانه‌ها کاهش یافته است و به نظر می‌رسد عرضه آن در روزهای آینده کمتر شود.

پیش از این یکی از اعضای اتحادیه فرآورده‌های لبنی وعده داده بود که قیمت لبنیات به محض عرضه شیرخام630 تومانی به قیمت‌های اسفندماه برگردد، اما از سوی دیگر مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران کشور گفته بود قیمت جدید شیر خام 15 روز بعد از توزیع علوفه ارزان اعمال می‌شود، اما در هر صورت هنوز اثر این وعده‌ها در قیمت شیر مشاهده نشده است.

گزارش خبرنگاران جام‌جم از سطح خرده‌فروشی‌ها نشان می‌دهد قیمت روغن نباتی مایع نیز نسبت به قیمت فروردین ماه افزایش یافته است، به طوری که یک بطری 810 گرمی با توجه به متفاوت بودن کارخانه تولیدی از 2800 تا 3150 تومان عرضه می‌شود.

بر اساس مصوبه سازمان حمایت در اواخر سال گذشته به تولید‌کنندگان اجازه داده شده بود با توجه به وارداتی بودن 90 درصد روغن خام و افزایش نرخ رسمی دلار از 1150 به 1226 دلار قیمت روغن را از نیمه دوم فروردین در حد قیمت‌های مصوب افزایش دهند.

بر اساس جدول قیمت‌های مصوب سازمان حمایت قیمت هر بطری 810 گرمی 2605 تومان تعیین شده، اما قیمت‌ها در سطح بازار حدود 200 تومان بالاتر از نرخ مصوب است.

به گفته خرده‌فروشان، قیمت کالاها از سوی کارخانه‌ها به گونه‌ای افزایش داده شده که در نتیجه آن درصد سود مغازه‌داران بشدت کاهش یافته است و در برخی کالاها با توجه به قیمت مصرف کننده مغازه داران فقط 8 درصد سود می‌کنند که جوابگوی هزینه آنها نیست.

کاهش 2000 تومانی در قیمت گوشت قرمز

اما گزارش‌های میدانی از قیمت مواد گوشتی حکایت از کاهش حدود 2000 تومانی در هر کیلوگرم گوشت قرمز نسبت به دو هفته پیش دارد.

اگر چه این کاهش نسبت به افزایشی که قبلا داشته کاهش قیمتی محسوب نمی‌شود، اما به هر حال می‌توان گفت حرکت مثبتی است.

در حال حاضر گوشت گوسفند مخلوط هر کیلو 14 هزار و 500 تومان، گوشت گوسفند شقه‌ای بدون دنبه 19 هزار و 900 تومان و گوشت گوساله مخلوط 14 هزار و 900 تومان عرضه می‌شود که نسبت به چند هفته پیش حدود 2000 تومان با کاهش روبه‌رو بوده است.

در قیمت مرغ البته تغییر چندانی مشاهده نمی‌شود و هر کیلوگرم مرغ در حال حاضر 4890 تومان فروخته می‌شود. اما از سوی دیگر قیمت تخم‌مرغ نسبت به اوایل فروردین کاهش نشان می‌دهد و هر شانه تخم‌مرغ در حال حاضر حدود 4500 تومان عرضه می‌شود، در حالی که این قیمت در هفته‌های اولیه فروردین ماه به بیش از 7000 تومان هم رسیده بود.

کالای دیگری که این روزها قدری با کاهش روبرو بوده برنج است. با وجودی که قیمت هر کیلو برنج در ماه فروردین به بیش از 4500 تومان نیز رسیده بود اما هم اینک هر کیلو برنج درجه یک به قیمت حدود 3400 تومان عرضه می‌شود که گفته می‌شود توزیع برنج از سوی دولت در تعدیل قیمت آن تاثیر داشته است.

حسین مدرس خیابانی، قائم مقام معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن وتجارت پیش از این به جام‌جم گفته بود: در بحث قیمت‌ها عوامل زیادی چون نرخ ارز وشاخص‌های کلان اقتصادی تاثیرگذار است و چون بخشی از نهاده‌ها از خارج وارد می‌شود طبیعی است که با افزایش نرخ ارز یا افزایش قیمت جهانی نهاده‌ها هزینه تولید افزایش یابد، بنابراین نمی‌توان از تولید کننده انتظار داشت که با یک قیمت محصول خود را ارائه دهد.

وی افزود: ما به عنوان مسوولان ستاد تنظیم بازار به دنبال حفظ موجودی بازار هستیم و نباید به دنبال کنترل قیمت‌ها به صورت تصنعی باشیم، بلکه باید از تولیدکننده برای حفظ تولید حمایت شود. به همین دلیل معتقدیم قیمت‌ها باید در حدی باشد که نه مصرف‌کننده و نه تولیدکننده هیچ کدام متضرر نشوند.

این در حالی است که واحد‌های تولید کننده قیمت‌های اعلامی از سوی سازمان حمایت را پوشاننده هزینه‌های خود نمی‌دانند.

در این شرایط به نظر می‌رسد تا زمانی که مسوولان در جهت کاهش نرخ تورم و هزینه‌های تولید گام برندارند مشکل تولیدکننده و مصرف کننده همچنان باقی خواهد ماند.

سیما رادمنش - ‌گروه اقتصاد

پ.ن: جام جم



کلمات کلیدی : جام جم، قیمت‌ها کاهش نیافت