سفارش تبلیغ
صبا ویژن

قشر متوسط و هدفمندی یارانهها

قشر متوسط و هدفمندی یارانه‌ها
جام جم آنلاین: اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها باوجود تمام نقاط مثبت و اثرگذار آن، از کاهش مصرف انرژی گرفته تا حرکت به سمت عدالت توزیعی و نیز اجبار بنگاه‌های تولیدی به افزایش بهره‌وری، مسائل و مشکلاتی نیز به همراه داشته که اگرچه مسائلی جانبی به نظر می‌رسد، اما حائز اهمیت و توجه بسیار است.

 

با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، دهک‌های کم‌درآمد جامعه که پیش از این کمترین بهره از یارانه‌ها را داشتند، توانستند به بخشی از سهم خود دست یابند، به گونه‌ای که درآمد برخی خانوارها بویژه خانوارهای پرجمعیت از محل دریافت یارانه نقدی چند برابر شده و به گواهی آمار، این قشر در یکی دو سال اخیر 60 درصد درآمد سالانه خود را از یارانه نقدی تامین کرده‌اند.


از سوی دیگر، اقشار پردرآمد نیز با اجرای قانون هدفمندی می‌توانند بدون آسیب اقتصادی گذران زندگی کنند. در واقع تغییرات اقتصادی و تورمی ناشی از این طرح هرچقدر هم که باشد این افراد قادرند فشار مالی را به حلقه‌های بعدی منتقل کنند و هزینه‌های خود را از اقتصاد بازپس گیرند.

اما در این میان اقشار متوسط جامعه که بخش عمده‌ای از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد شاید در محاسبات کمتر مورد توجه قرار گرفته و از این نظر در معرض آسیب قرار گرفته‌ است.

بخش مهمی از قشر متوسط همزمان با افزایش قیمت‌ها با وجود دریافت یارانه 44 هزار و 500 تومانی، نتوانسته‌است موازنه‌ای بین دخل و خرج خود ایجاد کند زیرا علاوه بر قبوض آب، برق و گاز و هزینه بنزین با افزایش قیمت کالاهای اساسی مانند لبنیات، برنج، حبوبات و حتی پوشاک و مسکن نیز مواجه شده است، بدون آن که حمایت بیشتری را دریافت کند.

اگرچه دولت هیچ‌گاه در سیاست‌های خود، تضعیف قشر متوسط و طبقه‌ای که درآمد آنها در محدوده میانگین درآمد سرانه کشور قرار می‌گیرد را دنبال نکرده و شاید حتی به آن فکر هم نکرده است اما نتیجه اجرای برخی طرح‌ها فشار مضاعف بر طبقه متوسط جامعه بوده و این در حالی است که تقویت طبقه متوسط به دلیل پتانسیل بالایی که در آن ذخیره شده است، می‌تواند باعث تسریع در رشد اقتصادی کشور شود.

زیبا اسماعیلی -‌ گروه اقتصاد

پ.ن: جام جم



کلمات کلیدی : جام جم، قشر متوسط و هدفمندی یارانه‌ها